Waarop moet je letten bij het bewaren van wijn?
- bewaartemperatuur, wijn kan het best bij een temperatuur van zo'n 12 graden Celcius bewaard worden. Enkele graden hoger of lager kan geen kwaad, als de temperatuur in de bewaarruimte maar vrij constant blijft.
- wijn moet donker liggen, als wijn wordt blootgesteld aan (zon)licht zal deze sneller oxideren. Dit is ook de reden waarom klassieke flessen donker van kleur zijn.
- liggend bewaren, hiervoor zijn twee redenen. Ten eerste moet de wijn de kurk raken en hem vochtig houden. Dit voorkomt krimpen van de kurk zodat er geen lucht in de fles kan binnenkomen. Ten tweede kunnen allerlei soorten bezinksel naar de bodem van de fles zakken.
- relatieve vochtigheidsgraad van ca. 60%, dit om te voorkomen dat de kurken van buitenaf zouden uitdrogen. Een te vochtige ruimte doet de wijn geen kwaad, een nadeel is echter dat de etiketten na enige tijd niet meer leesbaar zijn.
- goed geventileerde ruimte zonder tocht, tocht veroorzaakt ook temperatuur-schommelingen.
- vrij van vreemde geuren, vreemde geuren kunnen door de kurk dringen en de smaak van de wijn veranderen.
- trillingsvrij, rust is belangrijk voor een evenwichtige ontwikkeling.
- overzichtelijke opslagplaats, de flessen dienen altijd makkelijk bereikbaar te zijn voor registratie en controle van de voorraad.