Het versnijden van verschillende fruitsoorten wordt nog steeds beschouwd als een eerste kennismaking tot het verkrijgen van enige vakbekwaamheid in het versnijden van allerlei producten die onder de bevoegdheid vallen van het zaalpersoneel. Niettegenstaande deze handelingen tegenwoordig niet meer worden uitgevoerd tijdens de dienst, verschaffen deze technieken de mogelijkheid om zich een vlotte algemene snijvaardigheid eigen te maken. Vooral gaat de aandacht naar de houding tijdens het versnijden en het gebruik van het juiste materiaal is hier van essentieel belang.

Tafel dekken
SERVEERKUNDE
ZAALTECHNIEKEN
VERSNIJDINGEN
Versnijding sinaasappel
Materiaal
Werkwijze
Een andere methode is aan de onderzijde van de vrucht een inkerving te geven tot op het vruchtvlees. Door deze werkwijze heeft men meer steun bij het verder versnijden van de sinaasappel.
Dit wordt gedaan zodat bij het schillen van de vrucht het sap niet over de handen zou lopen.
Het snijden moet een zagende beweging zijn om zo weinig mogelijk te drukken op de sinaasappel. Dit om het breken van de vrucht in de kern te voorkomen.
Serveerwijze
* FRUIT
* RUNDSVLEES
* LAMSVLEES
* VARKENSVLEES
* WILD
* GEVOGELTE
* GEROOKTE ZALM
Versnijding sinaasappel
Versnijding appel
Versnijding van de peer
Versnijding ananas
Versnijding van de meloen
 Home   
 Foto's
  
 Contact
 Links



Laatst gewijzigd
17 september 2010
> > >
Versnijding appel
Materiaal
Werkwijze
Bij deze eerste handeling kan de appel nog met de handen worden genomen. Voor elke verdere handeling van het versnijden is het vastnemen van de vrucht met de handen verboden.
Om een zo gaaf mogelijk resultaat te bekomen, is het noodzakelijk het officemes heen en weer te bewegen tijdens het versnijden zonder al te veel druk uit te oefenen op het mes. Om de appel van de vork te halen, kan men best deze omgedraaid op een dessertbord plaatsen. Het vlak van het lemmet plaatst men op de appel -tussen de appel en het schijfje- tot tegen de tanden van de vork.
Serveerwijze
Versnijding van de peer
Materiaal
Werkwijze
Serveerwijze
Versnijding ananas
Materiaal
Werkwijze  Eerste manier
Werkwijze Tweede manier
Werkwijze  Derde manier
Werkwijze  Vierde manier
Serveerwijze
Als garnituur voorziet men een suikerstrooier op tafel.
Hier kan ook eventueel een likeur bijgeserveerd worden
.

Versnijding van de meloen
Materiaal
Werkwijze
1ste methode -meloen voor één persoon-
Werkwijze
2de  methode -meloen voor twee persoon-
Werkwijze
3de  methode- meloen voor meerdere personen-
Serveerwijze
Bij methode 1 en 2 de meloen schikken in een double fond welk we op een entremetsbord plaatsen,  als garnituur voorziet men een suikerstrooier op tafel.
Bij methode 3 serveren op een entremetbord met entremetsmes en -vork
als garnituur voorziet men een suikerstrooier op tafel.